Sık Sorulan Sorular
İplik, iplik bükümü ve iplik katlama hakkında sıkça sorulan sorulara verilen cevapları sizin için bir araya getirdik.
İplik, İplik Büküm ve İplik Katlama ile ilgili sorular ve cevaplar
- Open-End İplik nedir ?
-
Open end ipliği, üretim yönteminden dolayı iplik yapısındaki elyaflar belirli bir düzensizlik göstermektedir. Fakat bu düzensizlik iplik boyunca hep aynıdır. Open end ipliğinde uniformluk ön plandadır. Örneğin; düzgünsüzlük açısından iplik boyunca değişim ring ipliğe göre % 10-20 daha iyi özellik gösterir.
Yüksek bükümlü türlerde aşınmaya karşı direnç büyük olup, ring ipliğe göre % 5-7 daha yüksek bir sürtünme dayanıklılığına sahiptir.
Open end ipliği hacimlidir ve emiciliği yüksektir. Emicilik özelliğinin iyi olması, parlak tonların ve baskı desenlerinin elde edilmesini sağlar. Ayrıca örtme gücü, ısı tutumu, hava geçirgenliği gibi özellikleri de ring ipliklerine oranla daha iyidir. Uniform düzgünlükte pürüzsüz yüzeyli ve az tüylü iplikler elde edilir.
Open end ipliklerinin elastikiyeti fazladır. Bükümün özelliğinden dolayı open end ipliklerinin dış kısmındaki iyi yönlenmemiş elyaflar daha fazladır. İplik çekildiğinde bu elyaflar oryente olarak uzamayı artırır.
Tüm bu olumlu özellikleri yanında, dayanıklılığı ring ipliğine göre %15-20 daha düşüktür. - Open-End İplikler nerede kullanılır ?
-
Mamul bazında open end ipliklerinin kullanımı her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Pantolon, blue jean, genç giyim, spor giyim, çocuk giyimi gibi kumaşlarda, ev tekstilleri ve dekorasyon amaçlı kumaşlarda, yüksek dayanım istemeyen sınai kumaş benzeri ürünlerde open end iplikler kullanılır.
- Ring İplik Nedir ?
-
Ring iplik pamuğun uzun elyaflarından üretilmektedir. Ring iplik karde ve penye olarak ikiye ayrılmaktadır. İki iplik arasındaki fark ise penyeleme işleminden kaynaklanmaktadır. Penyeleme işlemi, makinayı besleyen hammaddenin (pamuk) makinada bulunan taraklar yardımıyla yoğun bir tarama işlemine tabi tutulması ve bu şekilde pamuğun kısa olan elyaflarının ayrılmasıdır. Kullanılan pamuğa ve makine ayarlarına bağlı olarak %5-%25 oranında elyaf, hammadde içerisinden çıkartılarak farklı şekilde değerlendirilebilmektedir.
Penye ipliğin karde iplikten farkı ise, penyeleme işlemi sonrasında elde edilen daha uzun elyaflar kullanılarak üretilmesidir. Bu şekilde çok daha ince numaralarda iplik üretilebilmektedir. Yüksek kalitede üretilen, son derece düz bir yapıya sahip, daha yumuşak ve emiciliği yüksek olan bu iplik; gömlek, iç çamaşırı, bayan kıyafetleri, yüksek kaliteli nevresim üretiminde kullanılmaktadır.
Son yıllarda yaşam standartlarının yükselmesi ile birlikte ev tekstili sektöründe de kullanılmaya başlanan karde ve ring iplikler sayesinde yumuşaklık ve doğallıkla birlikte uyku kalitesi de artırılmıştır. Ayrıca endüstriyel kullanımlarda (Hotel, Restaurant ve Hastane tekstili) kaliteyi artırmakla beraber kullanım ömrünü uzatmış ve son kullanıma kadar ilk günkü düz görüntüsünü koruyarak işletmeler adına avantajlar sağlamıştır.
Karde ve penye iplik open-end ipliğe göre daha kalitelidir. Üretim aşamasında daha az büküm sayısı ile bütünlük sağlanabildiği için open-end ipliğe göre daha yumuşak ve daha düz dokuya sahiptir ve emiciliği daha yüksektir. Ayrıca mukavemeti de oldukça güçlü olan bu ipliklerle üretilen kumaşlarda tüylenme veya bitlenme diye tabir edilen deformasyon oranı çok düşüktür. Ancak bu ipliklerin maliyetinin open-end ipliğe göre daha yüksek olduğunu belirtmek gerekmektedir.
- Bambu iplik nedir ?
-
Doğal iplerin hammaddesi olarak kullanılan bambu ağaçları, dilim dilim kesildikten doğrandıktan sonra uyarlanıp hamur şeklinde elyaf haline getiriliyor. Sonra elyaflarından ayrıştırılıyor ve türlü makinelerde teknik işlemlerden geçirilerek ipliğe dönüştürülüyor. Bu işlemler esnasında ipliklerin tamamen doğal ve saf kalmasına dikkat ediliyor. Bambu ipliği, doğal yapısı sayesinde beyaz ve ince bir iplik. Çok ince olmasına karşın yıpranmaya dayanıklı ve sağlam. Örme ya da dokuma işlemlerine çok uygun. Diğer iplik türleri ile karışım halinde de kullanılabiliyor. Boyandığında ışıltılı bir görünüm alıyor, özellikle banyo havlusu, içgiyim ve bornoz üretiminde yaygın olarak kullanılıyor.